Tisková zpráva 6.2.2018

Krátký přelet aneb finální přesun do muzea

Vážení přátelé Velkého přeletu,

rádi si Vás dovolujeme informovat o tom, že máme splněn další závazek, na který se složili startéři Velkého přeletu na Startovač.cz.  Tím bylo vybudování zpevněného betonového stání pro letoun TU-154M (OK-BYZ) "Naganský expres". Výraznou změnou oproti původnímu plánu je i finální umístění "Naganského expresu". Vedení města Kunovice navrhlo a schválilo větší rozšíření plochy muzea, než jsme původně avizovali a navíc se také podílí na probíhající opravě a rozšíření oplocení. "Díky tomu bude "Naganský expres" stát na mnohem prostornějším a důstojnějším místě a dojde i k novému rozmístění ostatních exponátů. My moc děkujeme vedení Kunovic za toto rozhodnutí," chválí spolupráci s městem vedoucí kunovického leteckého muzea Martin Hrabec.

První etapa montáží "Naganského expresu" se chýlí ke zdárnému konci a zároveň i vrcholí přípravy na finální přesun na čestné místo v muzeu.

"Zatím marně čekáme na pořádný holomráz, který potřebujeme k tomu, aby dostatečně vymrzla půda v muzeu a unesla čtyřicetitunový letoun,"  doplňuje Martin Hrabec. "I přesto, že nám počasí nepřeje je stanoven termín prvního pokusu o přesun na víkend 24. - 25. 2. 2018."

Finální přesun opět zajistí tým z přepravní společnosti Universal Transport z Prahy pod vedením Martina Ludvíka, která realizovala přepravu letounu z Prahy - Kbel do Kunovic na podzim 2016.

Držte nám tedy palce, ať alespoň na týden přijdou větší mrazy ;-) O dalším vývoji vás budeme informovat. Moc vám děkujeme za veškerou dosavadní podporu a pomoc. Budeme rádi, když Vás naše zpráva zaujme.

S pozdravem,

posádka Velkého přeletu